Index » Forum help en support » Aan oost- of aan westzijde dak?

Aan oost- of aan westzijde dak?
Stel dat het dak van mijn huis aan één zijde gericht is op het westen en aan de andere kant gericht is op het oosten. Nu moet ik kiezen op welk (schuin) dakvlak ik mijn panelen het beste kan monteren voor een maximaal rendement. Voor welk vlak moet ik dan kiezen? Wat me tot nu toe opvalt: 's middags is er meer bewolking, maar 's morgens begint de dag ook wel eens met wat mist. Plek is regio Eindhoven. En voor mijn gevoel onweert het 's zomers meer aan het einde van de dag dan aan het begin. Ook zit er, naarmate de dag voortduurt, meer stof in de lucht. Ik ben benieuwd naar jullie reacties. PeBe
PeBe | 08-02-2013 13:23
 
Re: Aan oost- of aan westzijde dak?
Belangrijk is te weten of je exact op oost en west ligt. Als dat zo is kies dan voor oostzijde. Als de omgevingstemperatuur omhoog gaat gaat het rendement van de panelen omlaag. Over het algemeen is het s'morgens koeler als s'middags en zal je dus een iets hoger rendement hebben.
Edwin | 08-02-2013 19:03
 
Re: Aan oost- of aan westzijde dak?
Als je enig rendement van de zonnepanelen wil hebben leg je ze niet op een dak dat pal oost of pal west is gelegen. Verspilling van de zonnepanelen, het geld en de grondstoffen. Tussen ZW en ZO is zinvol, mits onbeschaduwd. Dus: niet doen. Stop je geld in led lampen of isolatie.
kees | 10-02-2013 14:16
 
Re: Aan oost- of aan westzijde dak?
Beste Kees, begrijp jouw antwoord, maar is geen antwoord op mijn vraag. Ben het overigens maar deels met jou eens.
PeBe | 12-02-2013 11:23
 
Re: Aan oost- of aan westzijde dak?
Hoe wel er in de winter niet/nauwelijks rendement behaald wordt, zou je kunnen stellen, wanneer er sneeuw op de panelen ligt, deze er wellicht in de middag vanaf is gesmolten. Dit pleit voor zonnepanelen op de westkant.
PeBe | 12-02-2013 11:25
 
Re: Aan oost- of aan westzijde dak?
Goed dat je het winterweer er even bijhaald. Ik heb even gekeken wat de afgelopen dagen gebeurgde op de panelen met al die sneeuw. De sneeuw was toch redelijk snel van mijn panelen af gesmolten als de zon erop begon te schijnen, bij mijn collectoren ging het overingens nog sneller. Houd er rekening mee dat sneeuw op de schaduw kant bij koud weer niet zal smelten, dus zal ook op de west kan nog sneeuw op de panelen liggen als de zon erop begint te schijnen. Daar komt bij dat de sneeuw ook overdag kan vallen waarbij je juist s'morgens weer wel opbrengst hebt en s'middags weer niet. Dus ik zou dit niet teveel mee laten tellen. Dat je niet of nauwelijks rendement haalt in de winter moet ik tegenspreken. Ik zat de afgelopen week op 38 kwh opbrengst, met twee uitschieters van dik 8 kwh per dag, op zomerse top dagen kan leveren mijn panelen rond de 13 kwh. Ik heb 2070 Wp liggen. December en Januari waren overigens wel erg slechte maanden.
Edwin | 13-02-2013 19:00
 
Re: Aan oost- of aan westzijde dak?
Tot nu toe dank voor jullie reacties. Is er nog iemand die iets kan zeggen over de (zon)lichtintensiteit? Is deze 's morgens hoger dan 's middags? Heeft dit invloed op het rendement? En klopt het als ik stel dat 's zomers in de middag er kans op meer bewolking is zodat ligging van panelen aan de westkant nadeliger is?
PeBe | 14-02-2013 08:43
 
Re: Aan oost- of aan westzijde dak?
Plaats de panelen aan beide kanten!! Relatief kleinere omvormer nodig. Gespreide productie gedurende de dag.
Danny | 05-10-2013 16:28
 
Re: Aan oost- of aan westzijde dak?
Ik heb een dak in oost/west richting. Maar heb op beide kanten panelen liggen. Ca. 2800 Wp aan de oost kant en 2300 Wp aan de west kant. Dit bevalt prima. Mijn dak heeft een hellingshoek van 35 gr en zomers 'kijkt' de zon over de nok van het dak. Dan heb ik 's middags ook nog een behoorlijke opbrengst aan de oostkant. Bovendien is de opbrengst netjes verdeelt over de hele dag, met natuurlijk een piek tussen 12 en 15 uur wanneer beide kanten de panelen flink produceren. Alvast vooruitziend naar eventuele nieuwe salderings regels vanaf 2017 is dit ook voordelig: doordat je de hele dag productie hebt is eigen verbruik (zonder teruglevering) ook optimaal. Met deze configuratie is mijn stroomverbruik netto 0 over de eerste helft 2014. Dit was bijna 5000 kWh op jaarbasis.
Bert | 03-07-2014 09:06
 
Re: Aan oost- of aan westzijde dak?
simpel zuid west is het best op het zuiden wordt te heet en op het westen staat de langste tijd van de dag de zon maar is koeler dus hogere opbrengst mijn voorkeur zou zijn zuidwest is het best
jos lugtenberg | 15-12-2014 22:46
 
Re: Aan oost- of aan westzijde dak?
kijk hier eens: http://www.zonne-energie-wageningen.nl/waaraan-moet-mijn-dak-voldoen-om-zonnepanelen-te-kunnen-plaatsen grafiek geeft aan dat oost dus beter is dan west
VTG | 05-09-2015 15:23
 
Re: Aan oost- of aan westzijde dak?
Huis met dak op ZOO en WWN. Huis staat in Westland. Op Oost kant 8 panelen, op west kant 6 panelen. Installatie 3,7 Kwatt piek. Panelen hebben per paneel een optimizer, zodat ze elkaar niet beinvloeden. Nu bijna een jaar onderweg. Geschatte opbrengst door leverancier zou worden 2700 kW. Ook simulatie programma's kwamen niet hoger. Opbrengst tot nu toe 2930KW. Dus ik ben tevreden. Mijn advies is OOST / WEST combi aanleggen.
Aad | 23-10-2015 12:56
 
 
Titel
Re: Aan oost- of aan westzijde dak?
 
Bericht
 
Naam
 

E-mailadres*
 
 
 
 

 
 
 
Zonne-installaties in beeld